Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Psykologstudenter i Lund först ut med att studera psykedelisk vetenskap och terapi

Klängväxten som används för att göra den psykedeliska drogen Ayahuasca
Klängväxten som används för att göra den psykedeliska drogen Ayahuasca. Foto: Matheus Pedalino/Shutterstock

Psykologprogrammet på Lunds universitet ger nu Sveriges första valbara kurs i psykedelisk vetenskap och terapi. Ny forskning har visat att terapier som stöds av psykedeliska substanser ger goda behandlingsresultat vid ångest, depression och posttraumatiskt stressyndrom. Trots detta har det inte funnits någon högre utbildning i psykedelisk vetenskap i Sverige, tills nu.

Den 7 december introducerar psykologprogrammet för första gången en kurs inom området psykedelisk vetenskap. Lärarna är professorer och docenter från både Institutionen för psykologi och Medicinska fakulteten.

–  Det är viktigt att kunskapen om psykedelika inom behandling höjs. Detta gäller speciellt psykologstudenter, då det är sannolikt att psykedelika kommer att vara en viktig och godkänd behandlingsform i Sverige i framtiden, säger Sverker Sikström, professor i psykologi på Lunds universitet och kursansvarig.

Kursen syftar till att ge psykologer grundläggande förståelse för hur psykedeliska substanser påverkar, eftersom terapi med stöd av dessa har visat sig effektiv i behandling mot ångest, depression och posttraumatiskt stressyndrom. Ett hundratal forskningsstudier är på gång, de flesta i USA, och i några länder har man börjat godkänna psykedelika som medicin i terapi.


Kursen behandlar också etiska frågeställningar kring användandet av psykedelika, liksom riskerna. Ofta nämns substanserna i samma sammanhang som droger i allmänhet, vilket är missvisande menar Sverker Sikström:

–  Ett utmärkande drag av psykedelika, till skillnad från andra substanser, är att de inte är beroendeframkallande och att det ofta räcker med en enda psykedelisk upplevelse för att uppnå bättre mental hälsa och personlig utveckling. Vi behöver ett nyanserat samtal kring dessa substanser och läkemedel, säger han.

Kursen kommer även att beröra forskning om psykedelika utförd vid Institutionen för psykologi vid Lunds universitet. Där pågår ett projekt som kartlägger användandet av psykedelika hos unga i Sverige samt en studie som tittar på användandet av Ayahuasca som initieringsritual för tonåringar i religiösa kyrkor i Brasilien. 

FAKTA Psykedelika
Psykedelika är en grupp av substanser som framkallar karakteristiska förändringar i perception, tankar och medvetande. Dessa ämnen, även kända som hallucinogener, har använts i kulturella, andliga och medicinska sammanhang under lång tid. Psilocybin som förekommer i vissa svamparter samt DMT (dimetyltryptamin) som finns i vissa växter är exempel på sådana substanser som finns i naturen.