Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kognitiv neurovetenskap och neuropsykologi

hjärna i profil. illustration

Neuropsykologin studerar sambandet mellan hjärnan och de psykiska funktionerna. Inom många av våra forskningsprojekt använder vi metoder för funktionell och strukturell hjärnavbildning för att studera hur högre mentala förmågor är organiserade i hjärnan.

Forskningsprojekten kan delas upp i två huvudområden:

  • Studier av den normala hjärnans funktionella organisation
  • Studier av patienter med olika sjukdomar och skador som påverkar hjärnans funktion.

Samspelet mellan minne och emotioner studeras med neuropsykologiska, neurofysiologiska och hjärnavbildande metoder. Språkprocesser studeras huvudsakligen med elektrofysiologisk metodik, såväl avseende normala som kliniska grupper. Tidig kognitiv utveckling av semantisk organisation undersöks med hjälp av elektrofysiologiska metoder. Ångest och fobiska reaktioner studeras.

Den kliniskt orienterade forskningen domineras av studier av patienter med organisk demenssjukdom. I ett annat kliniskt projekt används moderna hjärnavbildande metoder, neuropsykologi och biokemi för att studera patienter med depressiv sjukdom, som genomgår elektrokonvulsiv behandling (ECT).

 

Avdelnings-föreståndare

Mikael Johansson
Professor
+46 (0)46 222 36 39
mikael [dot] johansson [at] psy [dot] lu [dot] se (mikael[dot]johansson[at]psy[dot]lu[dot]se)