Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Trump’s America and the rise of the authoritarian personality

Magnus Lindén vid Institutionen för psykologi har skrivit en artikel om varför vissa är mer benägna att lyda auktionärer, i den tidningen The conversation.

Italienska pappor deltar mindre i barnens omvårdnad

Anknytningen mellan barn och fäder bygger på barnets anknytning till sin mamma. Åtminstone är det så i Italien där fäderna inte deltar i sina barns omvårdnad i lika hög grad som i Sverige. Det visar en ny studie som Lundapsykologen Elia Psouni har gjort tillsammans med kollegor från Italien. Nu vill hon göra samma studie i Sverige för att se om en delad föräldraförsäkring kan göra skillnad.

Gisela Priebe blir gästlektor vid Barnafrid

Linköpings nyöppnade kompetenscentrum Barnafrid har fått en ny gästlektor - docent Gisela Priebe från institutionen för psykologi.

Växer hjärnan under intensiv inlärning?

Ja, är svaret enligt en studie av Johan Mårtensson vid institutionen för psykologi. För några veckor sedan berättade han om sina resultat i P1s Kropp och Själ.

David Markusson Clavertz postdok vid Penn

David Markusson Clavertz har påbörjat en postdokanställning vid Pennsylvania state university i USA. Där forskar han på olika komponenter av stress i vardagen och analyserar hur de relaterar till diverse hälsorelaterade beteenden.

Internationella föreläsare på anknytningskonferens i september

Mellan den 22 och 23 september anordnas konferensen ”Attachment at the interface of research and practice – Looking ahead” av Nordiska Anknytningsnätverket (NAN) i Stockholm. Evenemanget arrangeras av Pehr Granqvist vid Stockholms universitet, Elia Psouni vid Lunds universitet och Elin Alfredsson vid Göteborgs universitet.

Psykologstudent sprider kunskap i framgångsrik podcast

Jacqueline Levi, psykologstudent vid Institutionen för psykologi på Lunds universitet, startade i juni 2016 - för inte mer än tre månader sedan - en podcast om psykologi. Sedan dess har podden haft drygt 80.000 lyssnare och gästats av psykologer, läkare, organisationer, bloggare, författare och kommunikatörer. Under hösten börjar säsong två.

2016 PA Book Award till institutionen för psykologi

Professor Etzel Cardeña har tillsammans med Steven Jay Lynn och Stanley Krippner blivit belönad med 2016 års PA Book Award för den uppdaterade utgåvan av The Varieties of Anomalous Experience.

Författare belönas med Kurslitteraturpriset

Det finns ett behov av kurslitteratur som på ett enkelt och grundläggande sätt kan introducera psykologistudenter till vetenskapsteori och forskningsmetodik. Det upplevde Lars-Gunnar Lundh, professor i klinisk psykologi, och Artur Nilsson, FD och lektor vid institutionen för psykologi, och bestämde sig för att ge ut en bok. Nu belönas de med Kurslitteratursprisets hederspris för sitt arbete. – Alltför ofta behandlas vetenskapsteori och forskningsmetodik separat i stället för att knytas samman, säger bokens författare.

Forskare uppmärksammas för arbete om rasism

Vad fick så många människor att rösta på ett främlingsfientligt parti i förra valet? För att ta reda på hur främlingsrädsla kan motarbetas startade Una Tellhed gruppen Psykologer om rasism tillsammans med andra forskare på institutionen för psykologi. Nu uppmärksammas arbetet vid årets rektorsmottagning