Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Möt en alumn: Michelle Andersson

“Din utbildning går att använda till SÅ mycket.”
Michelle Andersson
Eventkoordinator och IT-ansvarig för Ignite Sweden (organisation vars huvudsyfte är att hjälpa startups få sina första affärer).

Hur använder du dina specifika kunskaper som beteendevetare i arbetslivet?     

Jag har en bakgrund som ingen av mina kollegor har, vilket gör mig väldigt unik. Det är inte väldigt vanligt att man ser en beteendevetare inom innovation och tekniksektorn. Jag har aldrig i mitt arbete känt att "denna teorin kan jag tillämpa" eller "denna statistiska modell måste användas" - vilket jag älskar. Däremot har jag ofta psykologin i bakhuvudet, inte minst när det kommer till att ansvara för användarupplevelsen av digitala plattformar eller pedagogiskt beskriva hur man un-mutar sin mikrofon under mars 2020. Skämt åsido, men i sin helhet har jag stor användning av min beteendevetarbakgrund i framför allt medmänsklig förståelse för saker och ting.

Upplever du att det finns luckor i arbetsroller som en beteendevetare kan fylla?

Jag upplever att en beteendevetare kan komma in med perspektiv i arbetslivet som inte är självklara för alla. Rent konkret så kan det handla om allt från att hantera customer support och missnöjda kunder på ett bra sätt då man kan sätta sin in i andras situationer, eller att designa upp ett snyggt presentationsmaterial för att marknadsföringspsykologin går att tillämpa praktiskt.

Har du några allmänna tips till framtida beteendevetare?

 Att tänka utanför boxen. Din utbildning går att använda till SÅ mycket. Ja, ibland kan det krävas att man stångar sig fram på marknader som inte egentligen är för en beteendevetare. Ja, ibland kan det vara långsökta kopplingar som enbart grundar sig på din passion. Ja, det är värt det. En beteendevetare kan vara allt. Ord som var galet frustrerande under min utbildning, men som tack och lov är så sanna. Du kan bli precis det du ville bli när du började utbildningen, eller så kan du göra som mig och byta spår tre gånger innan du hamnar rätt.