Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bra syntolkning är viktigt för att blinda ska kunna uppleva mer

En blind person går med blindkäpp. foto
Foto: Pexels, Tima Miroshnichenko

Roger Johansson, docent vid Institutionen för psykologi, har tillsammans med Jana Holsanova (Docent inom Kognitionsvetenskap vid Filosofiska institutionen) forskat på hur människor tar in och minns information. I en nyligen avslutad studie tittade de även på om man kunde applicera den kunskapen på syntolkning, med fokus på filmade berättelser.

– Man kan säga att en syntolk skapar mentala bilder för någon som inte ser. Syntolkning kan ge något som i någon mening motsvarar det seende uppfattar visuellt. Helst ska syntolkningen inte bara förmedla en korrekt förståelse av vad som händer utan också skapa en upplevelse som stämmer överens med den känsla seende får av samma händelse.

Läs mer om studien och resultaten i en artikel från Forte.