Arbetsmarknad och karriär
Vad gör egentligen en beteendevetare? Den frågan kommer du säkert att få många gånger under din utbildning!
Det är inte alltid lätt att ge ett snabbt och enkelt svar på det, eftersom din bild av vad utbildningen skall leda till, kanske skiljer sig helt från vad din kursare tänker sig. Det kan också vara stor skillnad på vad de beteendevetare du kommer i kontakt med under utbildningstiden har för roller och arbetsområden.
Ett sätt att sammanfatta beteendevetarens kompetens är att beskriva de generella kompetenser som du får med dig på programmet:
- identifiera beteendevetenskapliga problem
- kommunikativ förmåga
- etiskt förhållningssätt
- strukturell förståelse
- samarbetsförmåga
- strategisk och analytisk kompetens
Du får också med dig specifika kunskaper inom det du väljer att fördjupa dig i. Exempel på specialiseringar inom programmet är:
- personlighets- och utvecklingspsykologi
- sociala samspel
- motivation och stress
- globalisering
- välfärds- och utvecklingsfrågor
- organisations- och ledarskapsutveckling
- kommunikation och marknadsföring
- lärande och kompetensutveckling
- hälsa och ohälsa
- samtalsteknik
- rekrytering
- kriminologi och avvikande beteenden
- mångfald
Du kan också välja ytterligare praktiska moment såsom praktik och projektarbeten eller bredda din kunskap genom att läsa utomlands eller vid ett annat universitet. Beroende på hur du väljer att kombinera kurser med dina övriga intressen, skapar du en unik beteendevetarkompetens!
Fundera gärna på vilka olika vägar som finns på programmet och bolla dessa med studievägledare och andra personer i din omgivning. Försök också skapa kontakt med organisationer eller personer som du finner intressanta under din studeitid eller engagera dig i studentföreningar där du kan få inblick i hur olika arbetsuppgifter passar just dig.
Karriärservice
Har du funderingar kring dina arbetsmöjligheter och karriär? Samhällsvetenskapliga fakulteten har en karriärportal som kan stödja dig i dina tankar kring karriär. Läs mer och registrera dig här: Karriärportalen
Det finns även ett centralt Karriärstöd på universitetet. Läs mer här: Karriärstöd vid LU
My Career
Börja din karriär och gå med idag!
Vad hände med beteendevetarna sen?
Alumnirapport BVP 2012-2016 (PDF)