Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

För dig som vill studera psykologi

Psykologi fascinerar många människor och kan bäst beskrivas som läran om människors beteende och upplevelser. Inom våra utbildningar har du möjlighet att komma i kontakt med den senaste forskningen och praktisera dina kunskaper i olika projektarbeten. Vilken väg du än väljer är du väl rustad med en utbildning i psykologi från LU och du får garanterat en personlig utveckling på köpet.

Varmt välkommen till oss!

För dig som vill bli beteendevetare

Beteendevetenskapliga programmet är ett generellt utbildningsprogram där du har lite friare tyglar i vad utbildningen skall innehålla. Du bestämmer själv om huvudområdet ska vara psykologi eller sociologi. Observera att programmet inte leder till psykologlegitimation.
180 hp.
Beteendevetenskapliga kandidatprogrammet

För dig som vill läsa lite grann. Eller hur mycket som helst.

Om du läser fristående kurser kan du kombinera psykologin med praktiskt taget vilka andra ämnen du vill. Du kan läsa på grund- och avancerad nivå, med stora valmöjligheter. Du kan kombinera dem med kurser i andra ämnen och sy ihop din alldeles egen examen.
Fristående kurser

För dig med masterexamen som vill bli doktor

Forskarutbildningen är för dig med examen på avancerad nivå eller minst 240 hp, varav minst 60 på avancerad nivå. Under fyra år arbetar du självständigt med att skriva din doktorsavhandling. Efter avklarad disputation har du en doktors- eller licentiatexamen.
240 hp.
Forskarutbildningen

För dig som vill få en internationell examen

Masterprogrammet ger dig specifika och breda psykologikunskaper. Med en examen på masternivå har du goda kunskaper fast förankrade i aktuell forskning. Men håll tungan rätt i munnen! Hela utbildningen is in english.
120 hp. Observera att programmet inte leder till psykologlegitimation.
Master's programme

För dig som vill läsa psykologprogrammet 

Psykologprogrammet är en yrkesutbildning som under fem års heltidsstudier leder till psykologexamen. För psykologlegitimation som utfärdas av Socialstyrelsen krävs därutöver ett års praktisk tjänstgöring under handledning av legitimerad psykolog.
300 hp. Legitimationsgrundande.
Psykologprogrammet 

För dig som har en utländsk psykologexamen och vill komplettera

Har du en komplett psykologexamen från annat land och vill kunna arbeta som legitimerad psykolog i Sverige? Då kan du komplettera din utbildning så att du får rätt att söka praktisk tjänstgöring för psykologer (PTP) och därefter ansöka om svensk psykologlegitimation.
Kompletterande utbildning för dig med utländsk psykologexamen

För dig som vill bli legitimerad psykoterapeut

Du som redan är psykolog eller har en annan klinisk grundutbildning (exempelvis psykiater eller socionom) kan söka till psykoterapeutprogrammet. Utbildningen ges under tre år på halvfart och leder till psykoterapeutexamen. Parallellt med studierna måste den studerande vara yrkesverksam med psykoterapeutiska arbetsuppgifter på halvtid. Utbildningen är på 90 hp och den är legitimationsgrundande
Psykoterapeutprogrammet

För dig som vill bli handledare inom psykoterapi

Kursen ges som en fortbildningskurs i syfte att ge behörighet att handleda i psykoterapi för dig som har en psykoterapeutexamen med kognitiv beteendeterapeutisk, psykodynamisk eller familjeterapeutisk inriktning och legitimation som psykoterapeut.
Handledarutbildning i psykoterapi, 45 högskolepoäng

För dig som vill studera psykologi via LU utomlands

Oavsett vilken utbildning du läser har du möjlighet att läsa utomlands genom något av institutionens eller fakultetetens många avtal. Passa på att förena nytta med nöje och vidga dina vyer!
Studera utomlands