Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kognition

hjärna i profil. illustration

Kognition behandlar de grundläggande psykologiska funktionerna som minne, beslutsfattande, emotion, uppmärksamhet och perception

På avdelningen bedrivs aktiv forskning inom ett antal områden, exempelvis:

  • Beräkningsmässig kognitiv psykologi handlar om att använda matematiska modeller för att förstå psykologiska fenomen. Exempelvis studeras hur ords betydelse kan mätas, vilket har tillämpningar inom ett antal områden som värderingar av sociala grupper, barnspråksutveckling, terapi, och voalitet av aktiekurser, mm. Andra tillämpningar är neural nätverksmodeller av minne.
  • Forensisk psykologi handlar om beskrivningar av brottsplatser och hur detta påverkas av ögonvittnenas minne, metakognition och social faktorer.
  • Moraliska bedömningar påverkas av bland annat avstånd i tid och rum, där social kognition, minnesprocesser och bedömningar påverkar beslutsfattandet.
  • Stereotyper och implicit inlärning studeras bland annat genom igenkänning av känslor i ansikten med både explicita och implicita mått.
  • Auditivt brus har visat sig förbättra kognitiva funktioner hos person med uppmärksamhetsproblem.

Avdelnings-föreståndare

Sverker Sikström
professor
+46462228755
sverker [dot] sikstrom [at] psy [dot] lu [dot] se (sverker[dot]sikstrom[at]psy[dot]lu[dot]se)