Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Att studera på Psykoterapeutprogrammet

Psykoterapeutprogrammet är en legitimationsgrundande psykoterapeututbildning i psykoterapi (steg-2).

Anmälan till utbildningsomgången som började HT21 är nu stängd. Nästa utbildningsomgång börjar HT24 med ansökan under våren 2024.

Inriktningar

Denna utbildningsomgång ges med tre inriktningar:

Tidigare fanns även inriktningarna Psykodynamisk psykoterapi - barn och ungdom och Kognitiv-beteendeinriktad psykoterapi - barn och ungdom. Dessa inriktningar kan variera mellan olika antagningsomgångar men PDT-vuxna, KBT-vuxna och Familj ges alltid.

Psykoterapeutprogrammet är en sammanhållen utbildning som leder till psykoterapeutexamen, vilken uppnås efter fullgjorda kursfordringar om sammanlagt 90 högskolepoäng under en treårsperiod. Utbildningen ges på halvfart under sex terminer och den studerande måste parallellt med studierna vara yrkesverksam på minst halvtid. Denna parallella yrkesverksamhet innebär att den studerande under utbildningstiden måste ha möjlighet att kliniskt arbeta med psykoterapi och psykoterapeutiska arbetsuppgifter.

Psykoterapeutexamen berättigar till legitimation som psykoterapeut, en legitimation som på begäran utfärdas av Socialstyrelsen.

Utbildningsplan 2021-2024 (PDF)

Utbildningsplan och kursplaner 2021-2024 | Institutionen för psykologi (lu.se)

Schema

Grundläggande psykoterapiutbildning (steg-1)

Psykoterapeutprogrammet är en påbyggnads- och vidareutbildning i psykoterapi där en tidigare klinisk grundexamen samt en grundläggande psykoterapiutbildning behövs för att vara behörig. Grundläggande psykoterapiutbildning ges inte av Institutionen för psykologi. Hos Lunds Universitet ges en grundläggande psykoterapiutbildning av Socialhögskolan och den ges även av olika privata utbildningsarrangörer.