Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kan vi vara säkra på att mindre skärmtid leder till bättre mående?

man sitter böjd över ett skrivbord och sin mobil

En studie från Lunds universitet visar att unga vuxna som drog ner sin tid på sociala medier upplevde mindre stress, mer fokus och ökad självkänsla. All forskning på området ger däremot inte samma entydiga bild av att mindre tid på mobilen gör oss gladare. Så hur säkra kan vi vara på att det verkligen är mobilen och sociala medier som är boven i dramat?

Psykologiforskaren Martin Wolgast, som lett studien, resonerar i en artikel i senaste numret av magasinet Vetenskap & hälsa kring detta: vad forskningen faktiskt säger, och inte säger, om sociala medier och psykiskt välmående. Han lyfter vikten av att tolka resultaten med nyanser och att man får fram mer tillförlitliga resultat med mer experimentellt utformade studier.

– Det är gan­ska osannolikt att man ska hit­ta en enda faktor som förklarar varför en stor grupp människ­or mår som de gör. Människan är mer komplex än så. Framför allt uppstår pro­blem när studier som gjorts är för allmängiltiga eller att man endast tittar på enstaka fakto­rer som exempelvis skärmtid.


Läs hela artikeln på Vetenskap & hälsas webb.


Skribent: Lovisa Fey Walltin, foto: IStock

Möt forskaren bakom