Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Alumnen Jonna Restin

Varför valde du att läsa Psykologprogrammet?

– Min mamma är kurator på en gymnasieskola så stöttande samtal och hur man skapar förtroende hos andra har alltid varit ett samtalsämne runt middagsbordet. Under en resa till Kina efter studenten träffade jag ett gäng från Volvo vars uppdrag var att starta upp nya fabriker. De klagade på stora kulturkrockar och på att information blev ”lost in translation”. Det fick mig att fundera mycket på multikulturella team, effektiva team, förändringsprocesser etc. och i kombination med mitt intresse för samtal föll valet på Psykologprogrammet. 

Var jobbar du nu?

– Tjugonde Företagshälsa i Malmö.

Hur fick du jobbet?

– Jag ville väldigt gärna göra min PTP (Praktisk tjänstgöring för psykologer) inom företagshälsovården så jag började PTP-sökandet redan under termin nio. Jag fick säkert 15 nej, samtliga sa ”kom tillbaka när du har fått din legitimation”. På senhösten under termin tio kontaktade jag en av programmets gästföreläsare och berättade att jag sökte PTP inom org/företagshälsovård. Otroligt nog satte han mig i kontakt med sitt nätverk och en vecka senare var jag på intervju på Tjugonde. 

Vad gör du i din roll?

– Jag arbetar ca 70% med individuella samtal (behandlande, coachande, stödjande), 10% med utbildningar och organisationsutveckling och 10% med att driva projekt internt på Tjugonde. 

Vilka är de största utmaningarna i ditt jobb?

– I början var den största utmaningen för mig att förstå hur psykologrollen kan ser ut i verkligheten och acceptera att en psykolog får lov att vara så mycket mer än den kliniska psykiatriinriktade varianten. Som psykolog i företagshälsovården vet du sällan hur lång en behandlingskontakt kommer att vara. Det kan vara 3, 5, 10, 15 samtal och allt där i mellan, vilket ställer stora kvar på psykologens flexibilitet i metod. Vissa samtalskontakter blir mer stöttande/coachande, andra blir behandlande, några blir helt psykoedukativa, många blir allt det. Detta kändes lite förbjudet i början då det man lär sig på psykologprogrammet är något helt annat. En annan utmaning är att balansera sekretessen i samarbetet med arbetsgivaren då företagshälsovårdens uppdrag är att arbeta systemteoretiskt. 

Vilka kunskaper från utbildningen har du haft mest nytta av i ditt yrkesliv?

– De praktiska momenten under praktiken och mottagningsarbetet under termin sju till tio. Jag läste ACT (Acceptance and Commitment Therapy) som valbar kurs under termin sex och jag använder fortfarande många av de verktygen och tankesätten. 

Porträttfoto av alumnen Jonna Restin.foto

Alumnporträtt

Namn: Jonna Restin
Studerade på Psykologprogrammet: Vt 14–Vt 20. Ht 15–Vt 16 tog jag ett års uppehåll och satt som Qurator på VG. 
Gör nu: Psykolog och organisationskonsult på Tjugonde: Företagshälsa.

Jonnas tips till studenter på väg ut i arbetslivet

Tips 1: Det jag har mest nytta av i min roll som psykolog är livserfarenhet. Extrajobba lite om du hinner, det behöver absolut inte vara inom vården, det kan vara i studentlivet eller på Lidl, var du än träffar människor. 

Tips 2: Räkna med att det tar minst två år att bli varm i kläderna. Jag vet inte hur det gick för de första patienterna jag träffade som nyexad, men vi måste få testa oss fram med hjälp av handledning. Initialt är tid den viktigaste faktorn för att bli säkrare och den kan du inte skynda på. 

Tips 3: NJUT av tiden i Lund och som student. Saker och ting löser sig. Planera inte för mycket och ta varken dig själv eller utbildningen på för stort allvar. Vem vet, du kanske jobbar som reklamare om ett par år.