Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vad är beteendegenetik?

Två flickor som springer. Foto: Pixabay.

Diskussioner kring arv och miljö förekommer både inom akademin och i samhället i stort. I den här artikeln ger Bertil Persson, universitetslektor vid Institutionen för psykologi, en inblick i konceptet.

Diskussioner kring arv och miljö förekommer både inom akademin och i samhället i stort. Frågan har fascinerat människan sedan Galton och Darwin introducerade beteendegenetiken och evolutionspsykologin på 1800-talet. Diskussionerna har tyvärr inte alltid varit sunda vilket nästan alltid beror på att man inte är tillräckligt insatt i ämnet. Därför är det viktigt veta vad beteendegenetik är och hur man vetenskapligt kommer fram till resultaten (kunskapsteori). Denna skrift ger en inblick.

Vad är beteendegenetik? (PDF)

Bertil Persson - Lund University