Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Arbetspraktik inom psykologi

PSYL01 | Arbetspraktik inom psykologi | 30 hp

Under en termin har du möjlighet att göra praktik vilket är en fantastisk chans att utveckla din kompetens, komma i kontakt med arbetsgivare och få en erfarenhet för livet

Praktikkursen motsvarar 20 veckor, varav 16 veckor skall vara förlagda på praktikplatsen. De sista veckorna av praktikkursen skall avsättas för förberedande av en offentlig slutpresentation av praktiken. Praktiken utförs under terminstid. Som praktikant har du samma arbetstider som övrig personal på praktikplatsen. Observera att arbetstiden även ska omfatta kursens seminarier och vissa examinerande moment. Det är viktigt att du informerar din handledare och för en dialog kring upplägg av arbetstiden.

Praktikinnehållet, och specifikt den så kallade egna projektuppgiften, redogörs för i en projektplan samt i en presentation. Instruktioner för detta samt övriga kursuppgifter ges vid introduktionen samt under kursens gång via kursplattformen.

Ansökan:

1. Hitta en praktikplats

För att vara behörig till kursen behöver du hitta en praktikplats och praktikplatsen skall godkännas av kursansvarig lärare. Börja med att fundera på inom vilket område du vill göra din praktik och vilka organisationer du finner intressanta. Skriv ner dina tankar och försök formulera vad du kan tillföra arbetsplatsen och vad de kan ge dig under praktikperioden. Fundera också på vad den egna projektuppgiften skulle kunna innehålla, och om du kan skapa ett intresse hos praktikgivaren utifrån det. Mer detaljerad beskrivning av den egna projektuppgiften ges vid kursstart, men börja gärna fundera redan nu kring vad du skulle vilja göra och diskutera det gärna med din preliminära praktikplats.

Här har vi listat intressanta praktikplatser för beteendevetare

På LU Career Hub kan du också hitta intressanta praktikmöjligheter: LU Career Hub

Ring gärna till potentiella praktikplatser för att skapa en god första kontakt med en specifik person innan du skickar ett uppföljande brev. I brevet bör CV, personligt brev, infobladet "Till er tjänst - förfrågan om praktikplats inom psykologi" och kursplanen finnas med. Infobladet finns både på svenska och engelska.

Infoblad: Till er tjänst - förfrågan om praktikplats inom psykologi (PDF, ny flik)

Leaflet: At your service - psychology internship request (PDF, new tab)

Du kan få hjälp med formulering av ditt CV och intervjuträning på LU Karriärservice: Arbetslivssamverkan - stöd, jobb och praktik. Ibland läggs karriärseminarier upp under Evenemang på LU Career Hub.

  • Lyssna och ställ frågor om praktikgivarens behov och eventuella projekt. Ofta finns arbetsuppgifter som behövs göras men som aldrig "hinns med" och där du skulle kunna göra en insats.
  • Våga fråga om fysisk arbetsplats, handledning och närvaro av arbetskollegor. Det är viktigt att befinna sig i ett sammanhang och inte sitta ensam för stor del av tiden.
  • Praktiken är en lärandesituation och inte ett lönearbete. Det skall finnas utrymme för de akademiska uppgifter som löper parallellt med din praktikvardag.
  • Du tillför nya perspektiv och värdefull kunskap till praktikgivaren!

  • Praktiken kan utföras inom offentlig eller privat verksamhet samt ideella organisationer
  • Praktik kan inte utföras inom eget företag
  • Praktiken är oavlönad
  • Praktikkursen berättigar till studiemedel
  • Du är berättigad att söka extra studiemedel (s k merkostnadslån) för att täcka kostnader för resa till och från praktikplatsen och för eventuella försäkringskostnader
  • Allmänna stipendier för att täcka merkostnader för praktik inom Sverige kan du söka på stipendieportalen.
  • Personskadeförsäkring för studenter gäller också under praktikkurs
  • Praktiken får gärna utföras utomlands men det kräver lite ytterligare förberedelser. Stäm av med studievägledare och praktiksamordnare vart du vill åka, och läs mer om praktik utomlands på lu.se.
    Praktik utomlands - Lunds universitet

2. Signera praktikplanen och få den godkänd av kursansvarig

När du och praktikplatsen är överens ska bägge parter skriva under en praktikplan. Detta är en preliminär plan för praktiken. Denna signerade praktikplan ska godkännas och skrivas under av kursansvarig och sedan laddas upp på Mina Sidor på antagning.se i samband med ansökan. En godkänd praktikplan måste laddas upp för behörighet till kursen. En godkänd praktikplan innebär inte en garanterad plats på kursen.

Praktikplan (PDF, ny flik)

Internship Plan (PDF, new tab)

Kontakta kursansvarig lärare i god tid för att diskutera praktikplanen. Det går bra att göra detta även innan praktikplanen är signerad av sökande och praktikplatsen. Kursansvarig kan hjälpa dig att utvärdera om din idé kan räknas som en arbetspraktik inom psykologi, definiera den egna projektuppgiften, stödja dig i kontakten med praktikgivaren och ibland förmedla kontakter.

3. Ansök till kursen

Du ansöker till kursen på Antagning.se. Kursen går endast höstterminer och ansökan är öppen under vårterminen. Se viktiga datum på Antagning.se: Viktiga datum | Antagning.se

Förkunskapskraven är:

  • Grundläggande behörighet
  • Fullgjorda kursfordringar på 120 högskolepoäng varav minst 90 hp i psykologi inkluderande något av följande moment: (1) PSYD12 Psykologi: Översiktskurs 30 hp, eller (2) PSYH01 Psykologi: Översiktskurs (nät) del 1 15 hp och PSYH02 Psykologi: Översiktskurs (nät) del 2 15 hp, eller motsvarande utbildning vid Lunds universitet eller annan ort.
  • En godkänd praktikplan upprättad mellan studenten och praktikplatsen. Praktikplanen ska godkännas och signeras av kursansvarig innan den laddas upp på antagning.se.

Om du för behörighet tänker åberopa kurser från ett annat lärosäte än Lunds universitet så måste du ladda upp kursplan och litteraturlista från när du läste kursen.

4. Ladda upp godkänd praktikplan

När du har ansökt till kursen på antagning.se kan du ladda upp din praktikplan. Praktikplanen ska vara ifylld och undertecknad av sökande & praktikgivare och godkänd av kursansvarig. Praktikplanen ska laddas upp på Mina Sidor på Antagning.se senast sista kompletteringsdag. Se viktiga datum på Antagning.se: Viktiga datum | Antagning.se

Ladda upp eller skicka in | Antagning.se

Ta i god tid kontakt med kursansvarig lärare för att diskutera praktikplanen. Kursansvarig kan hjälpa dig att utvärdera om din idé kan räknas som en arbetspraktik inom psykologi.

Vid antagning

Vid antagning till praktikkursen ska ett trepartsavtal upprättas och signeras av studenten, praktikplatsen och kursansvarig. Trepartsavtalet är den slutgiltiga bestämmelsen för vad som ska gälla under praktiken. Mer information kommer att ges efter antagning.

Undervisningen omfattar en introduktionsföreläsning, tre nätbaserade seminarier samt löpande lärarhandledning. Praktikperioden hos praktikgivaren omfattar 640 timmar/16 veckor och inkluderar deltagande i arbetsuppgifter enligt upprättat trepartsavtal, en egen projektuppgift samt akademiska kursuppgifter. Studenten skall uppfylla minst 80 procents närvaro under praktikperioden och detta skall bekräftas av praktikgivare. Resterande 160 timmar/4 veckor använder studenten för att sammanställa sina praktikerfarenheter och förbereda praktikpresentationen. Deltagande i introduktionsföreläsning samt nätbaserade seminarier är obligatoriskt om inte särskilda skäl föreligger.

BiP-dagen

Kursen läses tillsammans med studenter från det beteendevetenskapliga programmet. Under en heldag i januari (kallad BiP-dagen) redovisar praktikanterna sina erfarenheter från praktiken. Dagen läggs upp som en seminariedag med inbjudna gäster från företag, universitet och studenter på det beteendevetenskapliga programmet.

Inspireras gärna av tidigare praktikplatser genom att delta i BiP-dagen (Beteendevetare i Praktiken) och hör dig för med tidigare praktikanter, men utgå först och främst från dig själv och dina intressen för att hitta en praktikplats som passar dig! 

Läs mer om BiP-dagen

Johanna, Kujtime och Maria, som alla läser Beteendevetenskap, berättar om sina upplevelser från praktiken.


I ovan film får vi höra tre studenter som läst praktikkursen genom det beteendevetenskapliga programmet berätta om sina upplevelser från sina praktikplatser hösten 2023. Vi får svar på frågor som; hur kändes det att vara ny på arbetsplatsen, hur förändrades känslan med tiden, och vilka lärdomar från studierna hade de nytta av på sina praktikplatser? Samtalet modererades av Ingela Steij Stålbrand, praktiksamordnare.

Kontakt

Kursansvarig & praktiksamordnare
Ingela Steij Stålbrand
Ingela [dot] Steij_Stalbrand [at] psy [dot] lu [dot] se (Ingela[dot]Steij_Stalbrand[at]psy[dot]lu[dot]se)

Studievägledning
Elin Holgersson
046-222 91 15
studievagledare_fk [at] psy [dot] lu [dot] se (studievagledare_fk[at]psy[dot]lu[dot]se)

Viktiga begrepp

Praktikplan
En preliminär plan för praktiken och dess innehåll. Signeras av den sökande & praktikplatsen och godkänns av kursansvarig. Godkänd praktikplan laddas upp i samband med ansökan för behörighet till kursen. En godkänd praktikplan är inte ett besked om antagning till kursen.

Trepartsavtal
Efter antagning skriver studenten, praktikplatsen & kursansvarig under ett trepartsavtal. Detta är den slutgiltiga bestämmelsen för vad som ska gälla under praktiken.

Projektplan
Under praktiken ska du ha en egen specifikt uttalad projektuppgift som du löser självständigt under handledning. Uppgiften ska beskrivas i en projektplan som utformas efter kursstart. När den egna projektuppgiften är genomförd ska den sammanfattas i en praktikrapport som ska presenteras i ett offentligt sammanhang.