Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studier om föräldrabarnrelationer och anknytningsutveckling med växelvis boende

Hur går anknytningsutvecklingen till hos de yngsta barnen som växer upp växelvis? Forskning visar att barn i växelvis boende verkar kunna utveckla trygg anknytning till båda sina föräldrar. Våra studier handlar alltså inte om att sammankoppla en viss boendeform med en viss typ av anknytning, utan fokuserar istället på hur denna utveckling går till och hur barnen upplever relationen till sina föräldrar.

Vi ställer följande frågor:

• Uppfattar barn sina föräldrar som delar i ett omgivande nätverk, eller upplever de två separata nätverk utan beröringspunkter?

• Under vilka omständigheter kan barn komma att utveckla likviktiga relationer till båda sina separerade föräldrar?

Genom en rad studier med samskapande forskningsmetodologisk ansats fokuserar vi nu på föräldrar vars barn bor växelvis, vuxna som vuxit upp växelvis, samt barn och ungdomar (10-18 år) som bor växelvis sedan tidig ålder. I nästa steg fokuserar vi på  mycket små barn, som engageras i en experimentell studie tillsammans med sina omsorgspersoner.

 

 

Infografik över projektet om familjeutveckling.

Infografik över studien om familjeutveckling (PDF)

Kontakt

Vill du veta mer? Kontakta:

Elia Psouni
Huvudutredare
elia [dot] psouni [at] psy [dot] lu [dot] se (elia[dot]psouni[at]psy[dot]lu[dot]se)
+46 46 222 0503
+46 733 142 876

Väntar du barn?

Vi söker därför dig som väntar barn – oavsett familjeform! Vi vill bjuda in dig till att vara med i en studie om familjeutveckling:

  • Hur har småbarnsföräldrar det i Sverige idag?
  • Vad är viktigt att prioritera?
  • Har Covid-19-tiden påverkat familjelivet? 


Resultaten av studien kommer att kunna användas för att optimera barns och föräldrars välbefinnande i olika familjeformer. Du, och barnets eventuella andra förälder, deltar genom att fylla i en online survey vid 5 olika tidpunkter fram till ditt/ert barn är ca 3 år. Du/ni kan ha flera barn sedan tidigare. Som tack skickas efter varje survey en lättsmält text om den nyaste forskningen rörande barn, uppfostran och familjeliv, sammanställd av experter från Lunds Universitet.

Delta i vår stora studie om familjeutveckling!