Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Kompletterande utbildning för personer med utländsk psykologexamen

Utbildningen är framförallt avsedd för sökande med en examen från utanför EU/EES-området och som tidigare inte fått sin examen erkänd i ett EU/EES-land. För sökande med en examen från EU/EES-området finns det i de flesta fall möjlighet att via Socialstyrelsen få sin examen erkänd i Sverige utan att behöva gå en kompletterande utbildning.
För sökande med en examen från utanför EU/EES-området finns även alternativet att istället för kompletterande utbildning få legitimation efter kunskapsprov som genomförs på uppdrag av Socialstyrelsen.
Ansök om legitimation - Socialstyrelsen (Nytt fönster).

 

Var ges kompletteringsutbildningen?

Utbildningen ges vid Uppsala universitet (i Uppsala), Lunds universitet (i Lund) och Umeå universitet (i Umeå).

När ges kompletteringsutbildningen?

Kompletteringsutbildningen startar nästa gång höstterminen 2020. Ansökan sker via Antagning.se
Antagning.se

Intyg efter godkända kurser

Efter fullgjorda studier kommer du att få ett intyg på godkända kurser. Med detta intyg kan du sedan ansöka om PTP-tjänst.
Utbildningen leder inte till en psykologexamen.

 

Behörighetskrav till kompletteringsutbildningen

Utländsk psykologexamen som i utförandelandet ger behörighet att utöva arbete som psykolog eller, om yrket i utfärdandelandet inte är reglerat, ska omfatta minst fyra år och ge en examen på avancerad nivå (exempelvis masterexamen i psykologi med klinisk inriktning).

Examen ska inkludera psykologins kärnområden, exempelvis kognitions-, inlärnings- och utvecklingspsykologi. Den ska innehålla forskningsmetodik och psykiatri/psykopatologi eller motsvarande (till exempel mental hälsa eller psykisk hälsa). Examen ska även inkludera praktiska inslag, alternativt att den sökande har dokumenterad relevant yrkeserfarenhet.

Dessutom krävs kunskaper i svenska och engelska motsvarande Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3 respektive Engelska 5.

Om det är fler behöriga sökande än platser görs ett urval av de sökande baserat på en sammanvägd bedömning av akademiska meriter såsom tidigare utbildning och relevant yrkeserfarenhet.

Sidansvarig:

Institutionen för psykologi
Box 213, 221 00  LUND
Telefon: 046-222 00 00
webb [at] psy [dot] lu [dot] se


Om webbplatsen