Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Vad leder fristående kurser till?

Studier i psykologi ger dig kunskaper för att bättre kunna förstå och förklara människans tankar, känslor, beteenden och samspel med andra.

Inom vilket område du kan arbeta beror mycket på vilka ämnen du har kombinerat dina studier i psykologi med, men även den inriktning du tagit inom psykologiämnet. Oavsett vilka andra ämnen du har läst, blir du genom dina studier i psykologi tränad i att söka, bedöma och analysera information som kan utgöra beslutsunderlag inom myndigheter, organisationer och näringsliv. I platsannonser är beteendevetare och samhällsvetare bra sökord att använda.

Vid uppföljningar med alumner (tidigare studenter) från fristående kurser i psykologi vid Lunds universitet har man lyft fram att de mer generiska kunskaperna överensstämmer mycket väl med arbetsuppgifterna man har i idag. Tydligast här framträder förmåga att tänka kritiskt och lösa problem, men även förmågor som att arbeta i team och att argumentera och övertyga är kompetenser man använder i arbetslivet som utbildningen ger en god grund för.

De yrkesroller och områden som är mest representerade i genomförda alumniundersöknigar är inom Personal/Rekrytering/HR såsom:

  • personalspecialist
  • rekryterare
  • personalchef
  • rekryteringskonsult.

Vidare arbetar man som projektledare såväl inom offentlig som privat verksamhet och även i coachande/vägledande roller hos Arbetsförmedlingen och olika coachföretag. En relativt stor grupp återfinns i läraryrket samt som lektorer och ytterligare en grupp finner man på chefspositioner såsom:

  • verksamhetschef
  • avdelningschef
  • produktionschef

Även i roller som journalist, marknadsförare och informatör finner vi de svarande.

Att läsa fristående kurser innebär att du kan kombinera kurser som intresserar dig och få en unik utbildning där du har inriktat dig mot de arbetsuppgifter och områden som intresserar dig mest. Du träffar många olika människor som delar dina intressen och du väljer om du vill läsa på hel- eller deltid, vissa kurser ges också på distans.

Tänk på att du inför varje termin måste söka dina kurser. Du behöver därmed en mer strukturerad planering för dina studier än om du läser ett program.

OBS! Att läsa fristående kurser i psykologi leder aldrig till en psykologexamen!

Sidansvarig:

Karriärservice

Har du funderingar kring dina arbetsmöjligheter och karriär? Prata gärna med oss på studievägledningen för att bolla dina tankar och få information om vilka aktiviteter som är aktuella inom fakulteten.

Studievägledning institutionen för psykologi

Det finns även ett centralt Karriärstöd på universitetet. Lär mer om deras verksamhet:

Karriärstöd vid LU

 

 

Nyhetsbrevet Karriärtankar

För att få inblick i olika yrken, träna på intervjuteknik och CV-skrivande, hitta nya vägar att nå dina mål så kan du prenumerara på LU:s Karriärtankar som är ett e-nyhetsbrev för studenter.

Anmäl dig till nyhetsbrevet Karriärtankar – Lunds universitet

Institutionen för psykologi
Box 213, 221 00  LUND
Telefon: 046-222 00 00
webb [at] psy [dot] lu [dot] se


Om webbplatsen