Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Arbetsmarknaden för dig som läst fristående kurser

Studier i psykologi ger dig kunskaper för att bättre kunna förstå och förklara människans tankar, känslor, beteenden och samspel

Inom vilket område du kan arbeta beror mycket på vilka ämnen du har kombinerat dina studier i psykologi med, men även den inriktning du tagit inom psykologiämnet. Oavsett vilka kurser och andra ämnen som du har läst så blir du genom dina studier i psykologi tränad i att söka, bedöma och analysera information, samt att båda arbeta självständigt och med andra. Beroende på vilka kurser du väljer att läsa kan du också få specifika kompetenser som att initiera, planera och driva projekt och förändringsarbete, retorik och samtalsteknik, ledarskapskompetenser, och mycket mer.

Vid uppföljningar med alumner (tidigare studenter) från fristående kurser i psykologi vid Lunds universitet har man lyft fram att de mer generiska kunskaperna överensstämmer mycket väl med arbetsuppgifterna man har i idag. Tydligast här framträder förmåga att tänka kritiskt och lösa problem, men även förmågor som att arbeta i team och att argumentera och övertyga är kompetenser som utbildningen ger en god grund för och som man man använder i arbetslivet. Många tidigare studenter arbetar inom områden som rekrytering/HR/personalfrågor, kommunikation och marknadsföring, coachning, projektledning, handläggare och utredningsarbete, men också mycket annat.

Vi har sammanställt ett dokument med exempel på specialiseringar, yrkesroller och yrkesområden som en kandidat i psykologi kan leda till, samt tips och råd kring karriär för dig som läser fristående kurser i psykologi:

Att läsa fristående kurser innebär att du kan kombinera kurser som intresserar dig och få en unik utbildning där du har inriktat dig mot de arbetsuppgifter och områden som intresserar dig mest. För dig som läser fristående kurser är det viktigt att kartlägga och bekanta dig med din framtida arbetsmarknad. Vilka yrken och områden intresserad dig? Vad krävs för att arbeta inom dessa? Vilka kurser kan ge dig dessa kompetenser?

Tänk på att du inför varje termin måste söka dina kurser. Du behöver därmed en mer strukturerad plan för dina studier än om du läser ett program. Du är varmt välkommen att boka en tid med studievägledningen för att få vägledning kring dina studier.

OBS! Att läsa fristående kurser i psykologi leder aldrig till en psykologexamen!

Väg som leder framåt

Karriärservice

Har du funderingar kring dina arbetsmöjligheter och karriär? Samhällsvetenskapliga fakulteten har en karriärportal som kan stödja dig i dina tankar kring karriär. Läs mer och registrera dig här: Karriärportalen

Det finns även ett centralt Karriärstöd på universitetet. Läs mer här: Karriärstöd vid LU

Träffa våra alumner!

Träffa några av våra tidigare studenter när de berättar om livet efter studierna. Vad jobbar de med idag och hur gick det till när de fick sin anställning? Vad är det mest intressanta och roliga med deras jobb? Vad är mest utmanande?

Alumnerna får också svara på vad de tagit med sig från att läsa fristående kurser i psykologi och vilka kompetenser de har mest användning för i arbetslivet idag. De delar också med sig av några goda råd till andra studenter.