Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Förberedelser inför praktiken

Det är viktigt att komma igång i tid!

Hur hittar jag praktikplats?

För att kunna registreras på praktikkursen behöver du hitta en praktikplats och praktikplatsen skall godkännas av kursansvarig lärare. Börja med att fundera på inom vilket område du vill göra din praktik och vilka organisationer du finner intressanta. Skriv ner dina tankar och försök formulera vad du kan tillföra arbetsplatsen och vad de kan ge dig under praktikperiden. Fundera också på vad det egna projektet kan innehålla, och om du kan skapa ett intresse hos praktikgivaren utifrån det. 

Här har vi listat intressanta praktikplatser

Korta tips vid första kontakten med praktikgivare

  • Lyssna och ställ frågor om praktikgivarens behov och eventuella projekt. Ofta finns arbetsuppgifter som behövs göras men som aldrig "hinns med" men där du skulle kunna göra en insats.
  • Våga fråga om fysisk arbetsplats, handledning och närvaro av arbetskollegor. Det är viktigt att befinna sig i ett sammanhang och inte sitta ensam för stor del av tiden.
  • Praktiken är en lärandesituation och inte ett lönearbete. Det skall finnas utrymme för de akademiska uppgifter som löper parallellt med din praktikvardag.
  • Du tillför nya perspektiv och värdefull kunskap till praktikgivaren!

Vem kan stödja mig i processen?

Kontakta gärna studievägledaren på programmet för funderingar kring dina intresseområden och vad du skulle vilja göra på en praktik. Ring gärna till potentiella praktikplatser innan du skickar ett brev. I brevet bör CV, personligt brev, broschyren "Beteendeevetare till er tjänst" och kursplanen finnas med. Broschyren finns både på svenska och engelska!

Du kan få hjälp med formulering av ditt CV och intervjuträning på något av Lunds Karriärservice seminarier, du hittar datum för dessa på My career.  På My Career kan du också lägga upp ditt CV.

My Career - Lunds universitet

Det finns även intressanta facebook-sidor att bevaka, några tips nedan:

Kommunikation och medier – Facebook

Arbetslivsforum, Humaniora och teologi – Facebook

När du har en idé formulerad och kanske till och med en praktikplats, ska du diskutera upplägget med praktiksamordnaren. Praktiksamordnaren kan bl a hjälpa dig att utvärdera om din idé kan räknas som en beteendevetenskaplig praktik, definiera det egna projektet, stödja dig i kontakten med praktikgivaren och ibland förmedla kontakter.

Praktikplats som passar dig!

Inspireras gärna av tidigare praktikplatser genom att delta i BIP-dagen (Beteendevetare i praktiken) och hör dig för med tidigare praktikanter men utgå först och främst från dig själv och dina intressen för att hitta en praktikplats som passar dig!  

Kontakt

Kursansvarig och praktiksamordnare

Ingela Steij Stålbrand
Institutionen för psykologi
046-222 37 37
072-72 73 031
Ingela [dot] Steij_Stalbrand [at] psy [dot] lu [dot] se