Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Möt en alumn: Daniel Granat Kepka

”Jag kände mig beredd att ta klivet ut efter utbildningen”
Daniel Granat Kepka

Namn: Daniel Granat Kepka

Arbetar idag som: Rekryteringsspecialist/Rekryteringspartner på Axis Communications

Studerade: Beteendevetenskapliga programmet med huvudområde sociologi, examensår 2012

Hur fick du ditt nuvarande jobb?
Jag hoppade på ett konsultuppdrag så jag började som inhyrd på denna position och sedan gick jag över till Axis.

Har du jobbat med rekrytering sedan examen?
Ja, det kan man säga. Jag hamnade i bemanningsbranschen och arbetade som konsultchef i nästan 4 år efter examen.

Vad är det roligaste i ditt jobb, och vad är den största utmaningen?
Det roligaste är att få jobba i en stor organisation med många kontaktytor, och att få träffa många olika personer. Man inser att det finns väldigt många olika sorters människor och det är roligt. Den största utmaningen är att vi ska hitta rätt personer i en tuff kandidatmarknad. Det är också en utmaning att jobba proaktivt med rekrytering och veta hur behovet ser ut framåt.

Hur använder du kunskaperna du fick under utbildningen i ditt yrkesliv?
Under utbildningen läste jag exempelvis kursen Rekrytering och urval av personal. Det hade jag stor nytta av i intervjuandet av kandidater, jag visste lite hur det skulle gå till och kände att jag hade en grund att stå på. Jag läste också organisationssociologi och just då insåg jag kanske inte hur bra den var, men när jag ser tillbaka så inser jag hur stor nytta jag har haft av kunskapen om hur grupper och organisationer fungerar – och att det går hand i hand. Då menar jag inte riktigt strukturen på organisationerna, utan hur man interagerar i grupper.

Kände du dig förberedd inför arbetslivet efter utbildningen?
Ja, det gjorde jag. Jag valde praktik en termin vilket ledde till att jag fick anställning på det företaget och då var man lite varm i kläderna när man började där. Jag kände mig beredd att ta klivet ut efter utbildningen.

Varför valde du att läsa det beteendevetenskapliga programmet?
Jag har alltid haft ett intresse för människor och har varit lite av en observatör när det gäller människor. Jag var främst intresserad av psykologi när jag skulle börja plugga, men jag kände att psykolog inte var min grej och beteendevetenskap var då ett lämpligt val för mig. Men det ska också sägas att jag trodde att det var psykologi som jag skulle rikta in mig på, men upptäckte sociologin.

Vad var det du fastnade för i sociologin?
Jag tror att jag insåg att det kanske inte är människorna i detalj som jag är intresserad av. Sociologin kan man dels se på ett väldigt högt plan, dels nere på gruppnivå och det är kanske det som är intressant egentligen. Nu sitter jag ju och träffar individer, men det handlar fortfarande om att de ska fungera och trivas i en grupp när de väl börjar hos oss. Så jag kanske trodde att det var psykologi som jag var intresserad av, men jag insåg att det var sociologin och gruppdynamiken som jag fastnade för.

Upplevde du att du och dina kursare hade lätt eller svårt att få jobb efter utbildningen?
Jag upplevde det nog som ganska lätt. Återigen så tror jag att om man väljer det man är intresserad av så tror jag att det finns jobb inom det idag. Organisationer och företag har mer och mer fått upp ögonen för det humana och att det är viktigt att man har den humana aspekten med sig när man bygger en organisation och då finns det massor av alternativ inom beteendevetenskap.

Vad skulle du vilja ge för tips till de studenter som läser programmet just nu?
Det är vissa abstrakta kurser man läser som kan vara svåra att se nyttan med framåt, eller veta hur man ska applicera i verkligheten.
Men mycket av det man läser har man nytta av i både vardagslivet och arbetslivet, så det jag vill ge som tips är att även om det inte känns tydligt idag så klarnar det längre fram på vägen. Och återigen, läs det som är intressant och de kurser som du tycker är intressanta. Har man som mål att gå ut efter en kandidatexamen och hitta ett jobb så hade jag tipsat om att göra praktik också, för det underlättar rätt så mycket enligt mig. Ett sista tips är att det kan vara bra att läsa arbetsrätt om man vill jobba inom HR, eftersom det normalt inte ges inom beteendevetenskap.

Har du några tips till de som funderar på att välja det beteendevetenskapliga programmet?
Jag skulle nog säga att man ska ha ett öppet sinne och samtidigt fundera på vad man är intresserad av under utbildningens gång. Att försöka ha en balans mellan att tänka på att man ska ha jobb efteråt samtidigt som man ska läsa det man är intresserad av. Att man kan gå så många olika vägar är också det som är bra med utbildningen. Man ska inte jaga upp sig om man under första året inte vet vart det ska leda. Du kommer hitta din väg framåt.

Daniel Granat Krepka. Foto: Privat.