Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Antagning och behörighet

Vid Lunds universitet har du en unik möjlighet att läsa psykologi utifrån dina intressen och behov. Du kan välja att inrikta dig på dina specialintressen direkt eller börja från grunden och läsa hela vägen till en examen i psykologi.
Se nedan vad som gäller för just din utbildning!

Hur söker jag?

Du söker våra kurser och program på webben, förutom forskarutbildnigen (se nedan). Portalen öppnar för anmälan ca 15 mars och sista anmälningsdag är 15 april inför en hösttermin. Tänk på att Beteendevetenskapliga programmet startar endast på höstterminen.Vilken behörighet som gäller för programmet hittar du när du söker programmet på antagning.se. Där hittar du information riktad just till dig, antingen du läst på gymansiet, Komvux eller tagit en annan väg.

Du kan också läsa om vad grundläggande behörighet och särskild behörighet (områdesbehörighet) innebär. Om du har frågor om att läsa vid Lunds universitet, hur du räknar ut dina meriter, vad du kan söka till mm, kontakta gärna vår studievägledning.

Antagning.se (Nytt fönster)

 

När du fått ett antagningsbesked

Om du blivit antagen till programmet kommer du via mail att få information om programstart, kursplaner, scheman och introduktionsaktiviteter. Informationen finns även under Nuvarande student. Om du är reserv kommer du få besked i samband med programstart om eventuell reservplats.

 

Antagningsstatistik

Du kan hitta antagningsstatistik till programmet under LU:s antagningsstatistik.

LU:s Antagningsspoäng

 

Reservantagning på Psykologprogrammet

Efter den andra antagningsomgången sköts fortsatt reservantagning av oss. Då går det till så här:
Reservantagningen till psykologprogrammet sker i första hand per telefon. När vi har möjlighet att kalla reserv så ringer vi tills vi får tag på personen i fråga. Därför är det viktigt att du uppgett korrekta telefonnummer i din ansökan.

Vill du komplettera dina telefonnummer så går det bra att göra det via e-post till expeditionen. Ange i så fall, förutom ditt namn och dina telefonnummer, även kvotgrupp och reserv nr!

Vill du veta om din reservplacering har förändrats, får du gärna höra av dig till expeditionen.

Reservantagningen pågår två veckor in på terminen.

Kontaktuppgifter till PSP's administration

 

Antagen till termin 1 men vill bli uppflyttad?

Har du börjat ett psykologprogram på annan ort än Lund, sökt hit och blivit antagen till termin 1 men vill bli uppflyttad till högre termin? Hör gärna av dig så snart som möjligt till studievägledare Kristian Almquist.

kristian [dot] almquist [at] psy [dot] lu [dot] se

 

 

Att söka till forskarutbildningen

För att vara behörig att söka till forskarutbildningen skall man ha en examen på avancerad nivå eller minst 240 hp, varav minst 60 hp på avancerad nivå. Detta motsvarar 160 poäng respektive 40 poäng i det gamla systemet.
Samtliga ansökningar bedöms och rangordnas tillsammans på ett likvärdigt sätt.

Observera:

  • vilken studietakt som förväntas
  • var projektet är förlagt

Dokument till ansökan
Anvisningar för ansökan (PDF)
Finansiering av forskarutbildning
Ansökan och beslut

 

För att kunna söka en anställning vid Lunds universitet behöver du skapa ett konto i vår sökandeportal.

Lunds universitets sökandeportal

Bedömningskriterier

 

Att söka till fristående kurser

Institutionen för psykologi erbjuder ett stort antal fristående kurser, om både 30 hp respektive 15 hp, kurser som ges på helfart och halvfart samt några få distanskurser. Områdeskurserna (30 hp) har en tydlig förankring inom institutionens forskningsavdelningar medan temakurserna (15 hp) har en mer specialiserad inriktning mot något arbetsmarknadsområde. Kursutbudet ger stor möjlighet till kreativitet i kombinationen av kurser, vilket ökar din konkurrenskraft på arbetsmarknaden och inom forskningen.

Fristående kurser erbjuds på både grund- och avancerad nivå och kan leda till kandidatexamen. En kandidatexamen i psykologi ger behörighet att läsa psykologi på avancerad nivå till en master- eller magisterexamen.

Kurserna kan även var för sig utgöra ett värdefullt komplement till studier inom andra områden såsom ekonomi, juridik, medicin, humaniora eller andra beteendevetenskapliga ämnen.
Utbudet av fristående kurser

 

Att söka till psykoterapeutprogrammet

Nästa utbildningsomgång startar hösten 2018.

Ansökningsdokument

Behörighetskrav (PDF)

Merit- och urvalskriterier (PDF)

Utbildningsplan (PDF)

Institutionen för psykologi
Box 213, 221 00  LUND
Telefon: 046-222 00 00
webb [at] psy [dot] lu [dot] se