Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Möt en alumn: Eftimia Trapesidou

"Jag kunde skräddarsy min utbildning och fokusera på ämnet som jag var mest intresserad av"

Varför valde du att läsa fristående kurser i psykologi, och just de kurserna som du läste?

- Jag sökte först till beteendevetenskapliga programmet men jag kom inte in på grund av höga antagningspoäng. Då var mitt andrahandsval översiktskursen i psykologi, och egentligen passade det mig bättre. Jag kunde skräddarsy min utbildning och fokusera på ämnet som jag var mest intresserad av.

Hur var det att läsa kurserna? Levde kurserna upp till dina förväntningar?

- Både ja och nej faktiskt. Översiktskursen gav en bred grund i psykologi, vilket hjälpte mig att upptäcka vad som intresserade mig mest. En del kurser kändes lite för teoretiska och fokuserade för mycket på äldre teorier. Jag hade önskat mer fokus på aktuell forskning och hur kunskapen kan användas praktiskt. När jag till exempel läste personlighetspsykologi uppskattade jag att läraren prioriterade modern forskning. Det skapade en bättre koppling till arbetslivet. I kursen om personlighets- och utvecklingspsykologi fick vi också göra en fältstudie, vilket hjälpte mig att använda kunskapen i praktiken.

Hur ser du idag att du använder de kunskaper och kompetenser som du fick med dig från kurserna i psykologi? Vad har varit mest användbart?

- Jag har arbetat som boendestödjare under flera somrar och kunnat använda mycket av det jag lärt mig, speciellt i arbetet med människor med neuropsykiatriska och psykiatriska funktionsnedsättningar. Även i arbete på daglig verksamhet och inom min HR-praktik har jag kunnat använda mycket av det jag lärt mig. Studierna har också utvecklat mig som person, bland annat genom att jag förstår mig själv bättre – till exempel att jag är mer introvert än jag tidigare trott. Personlighetspsykologin har haft stor påverkan på hur jag ser på mig själv och andra. Att förstå olika personlighetstyper har hjälpt mig både i mitt eget liv och i hur jag bemöter människor på jobbet. Den insikten har gjort mig säkrare på att stå upp för den jag är och att acceptera andra för vilka de är.

Vad vill du kunna arbeta med i framtiden?

- Jag vill fortsätta arbeta med människor, men jag är fortfarande öppen för olika vägar och former för att göra det. Vad jag trivs bäst med vet jag inte ännu. Just nu har jag intresse för jobb inom rekrytering, kriminalvård eller som jobbcoach, men jag har också utbildat mig brett och kan se mig själv i flera olika roller.

Att läsa fristående kurser i psykologi och bygga ihop sin egen examen är en unik möjlighet men det kan också vara krävande för studenter. Det kan ibland vara svårt att se kopplingen mellan det man läser och en roll på arbetsmarknaden och att visualisera sin framtida yrkesroll. Vad tycker du att man kan göra som student för att underlätta övergången från studier till arbete?

- Jag tror det är viktigt att tänka brett kring vilka yrkeskategorier som kan vara aktuella, och att undersöka arbetsmarknaden tidigt. Jag kombinerade kriminologi, psykologi och socialt arbete, med ett tydligt mål att arbeta med människor. Det kan vara bra att ha en röd tråd i sina studier, även om den är bred. Till exempel, om du vill arbeta med marknadsföring kan det vara klokt att fokusera på marknadsföringspsykologi och arbets- och organisationspsykologi. Huvudsaken är att ha en övergripande riktning, samtidigt som du ger dig själv utrymme att bredda dina möjligheter.

Har du några andra tips eller råd att ge till någon som studerar eller funderar på att studera fristående kurser i psykologi? Vad mer är viktigt att tänka på under studietiden?

Välj kurser som du verkligen är intresserad av och var inte rädd för att be om hjälp – till exempel från studievägledare. Det är också viktigt att försöka komma ut i arbetslivet, till exempel genom praktik eller sommarjobb, för att få praktisk erfarenhet och skapa kontakter. Jag skulle också rekommendera att skapa ett kontaktnät, till exempel via LinkedIn, och börja med det tidigt under studierna. Försöker tänka lite taktiskt och lägg till rekryterare som är aktiva inom områden som du är intresserad av. Att besöka jobbmässor är också ett sätt att träffa möjliga arbetsgivare och knyta kontakter. 

Porträtt av alumn Eftimia

Namn: Eftimia Trapesidou

Studerade: Kandidatexamen i psykologi innefattande bl.a. kurser i personlighets- och utvecklingspsykologi, arbets- och organisationspsykologi, kriminologi och socialt arbete