Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Föräldrars vuxna anknytningsrepresentationer

Föräldrars vuxna anknytningsrepresentationer påverkar deras tankar, känslor och beteende gentemot sin partner och därmed deras gemensamma föräldraskap

Centrala begrepp är äktenskapstillfredsställelse, arbetstillfredsställelse, föräldraskapstillfredsställelse och huruvida dessa kan skydda föräldrarna, och i synnerhet familjen, från stress och dess konsekvenser. I min forskning har jag även befattat mig med icke-ifrågasatta individuella grundläggande föreställningar avseende föräldraskap och genusroller. Utmaningen består i att identifiera sådana föreställningar, mäta dem – för detta har jag utvecklat ett psykometriskt instrument – och beskriva förhållanden dem i mellan.

En viktig aspekt är samspelet mellan sådana föreställningar och utveckling oavsett om det gäller ett barn eller en vuxen. Jag ställer frågan hur kommunikationskvalitén i förhandlingarna kring hur föräldraarbetet fördelas föräldrarna emellan påverkas av deras representationer av anknytning och omvårdnad. Jag är mycket intresserad av hur familjeprocesser såväl som individuell psykologiskt välbefinnande, stressupplevelser och kognitiv kapacitet i vardagslivet påverkas av dessa representationer. Ett särskilt intresse är att belysa relationen mellan grundläggande föreställningar avseende föräldraskap och representationer av själv i nära relationer, och post-partum depression.

Sidansvarig:

Institutionen för psykologi
Box 213, 221 00  LUND
Telefon: 046-222 00 00
webb [at] psy [dot] lu [dot] se


Om webbplatsen