Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Neuropsykologi

Neuropsykologin studerar sambandet mellan hjärnan och de psykiska funktionerna. Inom många av våra forskningsprojekt använder vi metoder för funktionell och strukturell hjärnavbildning för att studera hur högre mentala förmågor är organiserade i hjärnan.

Forskningsprojekten kan delas upp i två huvudområden:

  • Studier av den normala hjärnans funktionella organisation
  • Studier av patienter med olika sjukdomar och skador som påverkar hjärnans funktion.

Samspelet mellan minne och emotioner studeras med neuropsykologiska, neurofysiologiska och hjärnavbildande metoder. Språkprocesser studeras huvudsakligen med elektrofysiologisk metodik, såväl avseende normala som kliniska grupper. Tidig kognitiv utveckling av semantisk organisation undersöks med hjälp av elektrofysiologiska metoder. Ångest och fobiska reaktioner studeras.

Den kliniskt orienterade forskningen domineras av studier av patienter med organisk demenssjukdom. I ett annat kliniskt projekt används moderna hjärnavbildande metoder, neuropsykologi och biokemi för att studera patienter med depressiv sjukdom, som genomgår elektrokonvulsiv behandling (ECT).

Avdelningsföreståndare

Magnus Lindgren
Professor
046-222 30 62
Magnus [dot] Lindgren [at] psy [dot] lu [dot] se

Institutionen för psykologi
Box 213, 221 00  LUND
Telefon: 046-222 00 00
webb [at] psy [dot] lu [dot] se