Magnus Sverke: "Kvinnors och mäns arbetsvillkor – betydelsen av organisatoriska faktorer och psykosocial arbetsmiljö för arbets- och hälsorelaterade utfall"

Seminarium
Allmänt seminarium med Magnus Sverke, professor i arbets- och organisationspsykologi, psykologiska institutionen, Stockholms universitet.

Abstract

Stressrelaterad psykisk ohälsa ökar och ligger bakom en ökande andel av sjukfrånvaron. Kvinnor rapporterar mer ohälsa jämfört med män och är, i Sverige liksom i andra delar av världen, överrepresenterade när det gäller sjukfrånvaro till följd av psykisk ohälsa. Sådan statistik reflekterar dock en könssegregering av arbetsmarknaden på så sätt att de yrken och sektorer där kvinnor utgör den stora majoriteten, såsom skola, vård och omsorg, också har högst risk för arbetsmiljöproblem och hälsobesvär. Det här föredraget utgår från aktuell forskning kring kvinnors och mäns arbetsvillkor och klargör också hur olika psykosociala och organisatoriska faktorer relaterar till olika arbetsrelaterade attityder och beteenden samt till olika aspekter av arbetsrelaterad hälsa och välbefinnande.

Presentationen tar sin utgångspunkt i en kunskapsöversikt som tagits fram åt Arbetsmiljöverket och som baseras på en genomgång av systematiska översiktsstudier kring hur olika arbetsmiljöfaktorer relaterar till en mängd olika utfall:

Sverke, M., Falkenberg, H., Kecklund, G., Magnusson Hanson, L., & Lindfors, P. (2016). Kvinnors och mäns arbetsvillkor: Betydelsen av organisatoriska faktorer och psykosocial arbetsmiljö för arbets- och hälsorelaterade utfall. Stockholm: Arbetsmiljöverket. Kunskapssammanställning 2016:2.

Magnus Sverke - Stockholms universitet (Nytt fönster)

Varmt välkomna!

Tid: