Sökes: 10 000 blivande barnfamiljer

Nu drar det igång! Ett jätteprojekt som för första gången ska ge svart på vitt hur små barn under tre år mår inom olika familjekonstellationer. Forskarna söker 10 000 blivande föräldrar eller föräldrapar för att delta i en studie som kommer att pågå i minst tre år.

Psykologen Elia Psouni leder det nystartade forskningsprojektet Evidens kontra övertygelse. och den här studien som fokuserar på familjeutveckling, barnutveckling och mående i dagsaktuella familjeformer.
– Man vet inte riktigt hur barn utvecklas i familjeformer som bryter den normen på olika vis, oavsett om det handlar om samkönade, ensamstående eller skilda föräldrar, säger Elia Psouni, docent i psykologi. Ändå finns många starka åsikter om dessa familjeformer, som inte nödvändigtvis grundar sig i vetenskap utan i tyckande och politik. Detta kan inte bara få skadliga utslag för icke-normativa familjer utan också leda till att rekommendationer och beslut som avser barnens bästa inte baseras på vetenskaplig evidens.

Sökes: 10 000 blivande barnfamiljer – Lunds universitet

Evidens kontra övertygelse