"Drygt en tredjedel kände höga nivåer av stress och oro."

Magnus Lindén, docent i psykologi har intervjuat drygt 200 personer om coronarelaterad stress: ”Drygt en tredjedel kände höga nivåer av stress och oro. Och det är en hög siffra.”

Inom psykologin talas det om problemorienterade kontra känsloorienterade metoder för att hantera oro, stress och osäkerhet. De problemorienterade metoderna handlar om att aktivt försöka hantera situationen genom att planera och ta kommandot. De känsloorienterade metoderna däremot innebär att man försöker dämpa upplevelsen av fara.

En studie som gjordes vid svininfluensan år 2009 visade att de som tillämpade problemorienterade metoder mådde mycket bättre. Men de preliminära resultaten av lundastudien visar det rakt motsatta.

Apropå corona: forskaren Magnus Lindén har intervjuat drygt 200 personer om coronarelaterad stress - Youtube

Magnus Lindén - Lunds universitets forskningsportal